Rezultate Tehnice

In aceasta sectiune gasiti informatii cu privire la stadiul curent de dezvoltare al sistemului de analiza inteligenta MHT. Pentru alte rezultate precum activitatile de diseminare sau publicare va rugam sa vizitati sectiunile dedicate.

CLEAR - Software pentru analiza si diagnoza materialelor pe baza de colagen.

Download ghid utilizare aici

imageMHT - Un nou echipament portabil pentru determinarea automata a contractiei fibrelor de colagen prelevate din materiale istorice.

Download ghid utilizare aici
Download demonstratie video aici

Unitate de incalzire controlata in temperatura folosind elemente Pelitier

Un element Peltier - Fig.1 - foloseste efectul Peltier pentru a crea o diferente de temperatura de pana la 30 de grade Celsius intre cele doua fete ale sale, atunci cand este conectata la sursa de tensiune convenabila.


Figura 1 - Un exemplu de element Peltier

Pentru COLLAGE, dezvoltam o placheta de incalzire, controlata in temperatura, ce se va utiliza in analiza de tip MHT. Proiectarea plachetei se va baza pe astfel de elemente Peltier. Printre cerintele pe care partenerii le-au stabilit se numara si faptul ca temperatura minima pe care placheta trebuie sa o atinga sa fie in intervalul 1 - 10 grade Celsius. Asadar trebuie sa ne asiguram ca temperatura minima, reala, pe suprafata elementului Peltier este chiar mai scazuta decat atat. In acelasi timp apare constrangerea ca temperatura maxima, pereche, sa fie de cel mult 25 grade Celsius pentru a satisface constrangerea de functionare cu o diferenta de temperatura de maxim 30 grade intre cele doua fete ale elementului Peltier.

Pentru a obtine aceste valori am folosit diferite elemente de racire atat active cat si pasive dar avand in vedere in acelasi timp sa nu exageram cu dimensiunile generale ale unitatii de incalzire. Vezi Fig.2, Fig.3.


Figure 2 - Exemple de coolere utilizate in experimentele noastre


Figure 3 - Un cooler de putere mare utilizat in aplicatii de tip overclocking a microprocesoarelor

Rezultatele cu elementele de racire din Fig.2 au fost sub asteptarile noastre. Cele mai scazute temperaturi obtinute astfel au fost de doar 8 grade Celsius. Folosind unitatea de racire din Fig.3 am obtinut totusi valorile cautate, atingand pana la -7 grade Celsius; o valoare mai mult decat suficienta pentru a satisface cerintele de proiectare.

Temperatura a fost masurata folosind atat un senzor de contact - Fig.4 - atasat uneui instrument de masura cat si folosind o camera termografica - Fig.5. Elementul Peltier a fost alimentat folosind o sursa variabila in tensiune si constanta in curent. Pe aceasta cale am si determinat corespondentul curent-tensiune pentru valoarea cea mai scazuta de temperatura. Acesta a fost de 4A si 10V.


Figura 4 - Desfasurarea experimentului in care am testat atingerea unei temperaturi scazute de catre un element Peltier de 70W.


Figura 5 - O imagine termala a experimentului de obtinere a celei mai scazute temperaturi de catre unitatea Peltier. Remarcati cele trei puncte de masura a temperaturii corespunzatoare valorii ambientale (punctul 3), temperaturii pe fata rece a elementului Peltier (punctul 2) respectiv pe fata calda (punctul 1).