Stiri si evenimente COLLAGE

3 - 4 Noiembrie, 2016

Organizarea celei de-a 4-a editii a Seminarului si workshop-ului international 'Emerging Technology and Innovation for Cultural Heritage - ETICH' cu tema Diagnoza si monitorizarea materialelor istorice de complexitate ierarhica.

Dupa patru ani de cercetare multidisciplinara intentisiva, proiectul Sistem inteligent pentru analiza si diagnoza materialelor pe baza de colagen - COLLAGE PNCDI II 224/2012 isi incheie activitatea prin acest ultim seminar ce are drept scop prezentarea rezultatelor muncii depuse catre audienta interesata.

Download book of abstracts aici .


Octombrie 2016

Campanie de analiza non-distructiva in situ in cadrul Bibliotecii Academiei romane (III)

Colectia de documente pe pergament emise de cancelaria domneasca a lui Stefan cel Mare a fost investigata folosind tehnologia NMR MOUSE (Magritek Gmbh, Aachen, Germany). Au fost evaluate 33 de documente (13 cu sigiliu si 20 fara) din punctul de vedere al conditiilor de conservare precum si a calitatii tehnicii de realizare.


July 24 - 29, 2016

Campanie de analiza non-distructiva in situ in cadrul muzeului Bucovina, Suceava (III)

O parte din documentele pe pergament emise de cancelaria domneasca a lui Stefan cel Mare au fost studiate folosind microscopia digitala (echipament Dino-Lite Premier - AM4013MTL-FVW), spctroscopie FTIR-ATR (echipament portabil Alpha Brueker). spectroscopie color (echipament Datacolor CHECK II Plus) si microscopie termala (echipament prototip imageMHT).
Au fost evaluate atat conditiile de conservare cat si calitatea realizarii documentelor.
Rezultatele acestui studiu vor fi diseminate in cadrul Simpozionului 'Bucovina - File de istorie (editia XVIII), 28 - 29 noiembrie 2016, Suceava.


Mai multe stiri recente gasiti aici


4 decembrie, 2014 - Codex Altemberger

Pergamentul Codex Altemberger aflat in patrimoniul Muzeului national de istorie a Romaniei (MNIR) a fost cercetat a-priori prezentarii sale in cadrul expozitiilor lunare organizate de MNIR..

Codex Altemberger este un manuscris cu caracter juridic, din sec. XV, inspirat dupa modelul burgurilor germane si atribuit sasilor transilvaneni. Acesta contine 181 de pagini scrise si ilustrate. Ulterior, la restaurarea acestuia in sec.XIX, manuscrisul a fost legat intr-o coperta din lemn si piele.

Pentru evaluarea nivelului de degradare a pergamentrului si identificarea pigemntilor de culoare din cerneala au fost utilizate spectrometria cu raze X fluorescente (XRF) si reflexia in infrarosu total atenuata (FTIR/ATR). Rezultatele sunt prezentate aici.


25 noiembrie, 2014 - Prezentarea sistemului imageMHT in cadrul
Laboratului pentru restaurare din cadrul Arhivelor nationale ale Ungariei, Budapesta

Proiectul de colaborare bilaterala LIBER (PNOO 671/2013) realizat intre INCDTP-ICPI si Institultul materialelor si chimiei de mediu din cadrul Centrului de cercetare pentru stiintele naturii al Academiei Ungare (IMEC/RCNS/HAS), a reprezentat o oportunitate de diseminare pentru proiectul COLLAGE. In cadrul ultimei deplasari catre Budapesta, a fost facuta o vizita Laboratului de restaurare, parte din Arhivele nationale ale Ungariei. Discutiile purtate cu conducatorul laboratorului, dna Dorottya Szlabey, si colegii acesteia au fost axate pe subiecte precum evaluarea si conservarea pergamentelor din piele. In mod particular, dr. Elena Badea (INCDTP-ICPI), Dr Zoltan Sebestyen (IMEC/RCNS/HAS) si drd. Cristina Carsote (MNIR) au prezentat activitatile lor cu privire la acest subiect, cu accent pe evaluarea degradarii utilizand tehnici atat micro-distructive precum si metoda de tip imageMHT.


30 Octombrie 2014 - 3rd International Seminar and Workshop on
Emerging Technology and Inovation for Cultural Heritage (ETICH 2014)

Subiectul principal al seminarului este Tehnologia avansata pentru diagnosticarea, conservarea si managementul pergamentelor, pieilor si artefactelor istorice. Seminarul a fost organizat in perioada 15 - 18 octombrie la Centrul pentru patrimoniu din cadrul Muzeului ASTRA, Sibiu.

Prezentarea seminarului - ICOM-CC Newsletter
Download Book of Abstracts
Download Memorandum


29 septembrie, 2014 - Misterele pergamentului Testamentul lui Marco Polo
Evaluarea non-invaziva a starii si modelului de fabricatie al pergamentului
Testamentul lui Marco Polo
in colaborare cu Biblioteca Marciana din Venetia si SCRINIUM SpA, Venetia

Dr Elena Badea si drd. Cristina Carsote au fost responsabile cu realizarea unui studiu detaliat asupra Testamentului lui Marco Polo (1324), ca parte din proiectul multidisciplinar, promovat de Biblioteca Marciana si SCRINIUM Spa, ce urmareste digitizarea si imbunatatirea sa.

Au fost utilizate doar instrumente portabile si non-invazive: microscopul digital Dino-Lite Premier, model AM4013MTL-FVW, spectrofotometru Datacolor CHECK II Plus si spectrometru Alpha FTIR. Pentru inregistrarea datelor, a fost stabilita o serie de protocoale ad-hoc pe baza celor deja dezvoltate in cadrul proiectelor EC IDAP si PNII COLLAGE. Ambele fete ale pergamentului au fost evaluate atat la nivel microscopic dar si macroscopic urmate de masurarea culorii si a analizei spectroscopice. Starea pigmentilor din cerneala a fost ilustrata prin studierea unor imagini microscopice.

Testamentele lui Marco, numit cel batran (1280), si al lui Matteo (1300), unchicul respectiv fratele vitreg al lui Marco Polo, au fost, de asemenea, studiate datorita realizarii lor in aceeasi perioada istorica reprezentand astfel un bun etalon de comparatie.

Rezultatele studiului vor fi publicate in volumul "Il Testamento di Marco Polo" editat de catre Tiziana Plebani, SCRINIUM Publishing House, Venice, in cursului lui 2015


1 - 5 Iulie 2014 - Participare la the 3rd International Congress
"Chemistry for Cultural Heritage", Vienna

Pe perioada Congresului au fost prezentate rezultate obtinute in cadrul proiectului COLLAGE cu privire la efectele poluantilor atmosferici asupra pergamentelor. Au fost utilizate metode de analiza precum microDSC, FTIR-ATR si NMR MOUSE pentru evaluarea nivelului de degradare al pergamentelor si pieilor istorice imbatranite artificial. Mai multe detalii cu privire la cele trei postere (Irina Petrovici, Cristina Carsote si Claudiu Sendrea) precum si prezentarea orala sustinuta de Elena Badea se gasesc in sectiunile Diseminare / Publicatii.

Pentru mai multe informatii despre Congres, click aici.


Some images of the event


25 aprilie 2014 - Biblia Magna din cadrul Abatiei Novalesa, Arhivele de stat din Torino
In colaborare cu Arhivele de stat din Torino si
Departamentul de studii umaniste din cadul Universitatii din Torino

Proiectul bilaterl ParIS (PNII 638 / 2013), avand drept parteneri ICPE-CA si Departamentul de studii umaniste din cadrul Universitatii din Torino (UNITO), a permis desfasurarea unor campanii de evaluarea non-invaziva si micro-invaziva a pergamentelor din diferite colectii din patrimoniul Arhivelor de stat din Torino.

Pe o perioada de o saptamana, Dr. Irina Petroviciu, Dr Elena Badea si drd. Cristina Carsote au investigat 52 de documente din sec. XI - XII din colectia Abatiei din Novalesa respectiv colectia Abatiei din Rivalta. Au fost utilizate tehnici precum microscopie optica si FTIR / ATR, instrumentatia fiind compusa din microscopul digital portabil Premier AM4013MTL-FVW DinoLite respectiv spectrometrul Alpha de la Bruker Optics.

Documentele studiate au fost selectionate cu ajutorul prof. Alessandro Vitale Brovarone in scopul evidentierii tehnicilor istorice de fabricare a acestora si identificarea altor materiale / compusi adaugati in procesul de fabricare. De asemenea s-a studiat si nivelul de degradare. Nu in ultimul rand sansa de a investiga artefacte asa de vechi a condus si la o mai buna intelegere a avantajelor si limitarilor metodei non-invazive FTIR/ATR.

In final, o zi a fost rezervata studiului a 15 pagini din Biblia Magna apartinand Abatiei Novalessa (sec. XI).


9 octombrie 2013 - 2nd International Seminar and Workshop

2nd International Seminar and Workshop on Emerging Technology and Innovation for Cultural Heritage (RTICH 2013) cu tema Colectiile de pergamente, piei, materiale textile si mediul inconjurator a fost organizat in cadrul Bibliotecii Academiei romana, Bucuresti, in perioada 3 - 6 septembrie.


Programul poate fi descarcat aici

Cu aceasta ocazie, a fost organizata si o expozitie de pergamente istorice romanesti conservate in cadrul Academiei romane.

Mai multe detalii aici

28 iunie 2013 - Anunt seminar

2nd International Seminar and Workshop on Emerging Technology and Innovation for Cultural Heritage: Parchment, Leather and Textiles Collections and Their Environment Bucharest, Romania, 1 - 7 septembrie 2013

Programul este disponibil aici.


3 martie 2013 - Brosura proiectului Collage

Este disponibila aici.


3 martie 2013 - Seminarii si workshop-uri

Seminarul demonstrativ de mijloc de proiect, este deschis profesionistilor din domeniul CH. Acesta va ilustra capabilitatile si avantajele utilizarii instrumentului imageMHT prin comparatie cu metoda MHT traditionala si va face un sondaj cu privire la raspunsul utilizatorilor.
(planificat pentru aprilie 2014)

Workshop final cu scopul de diseminare a rezultatelor proiectului si pregatirea utilizatorilor in lucrul cu sistemul imageMHT.
(planificat pentru Iunie 2015)
.


6 oct. 2012 - Aparitie TV

TVR 1, "Omul si timpul"
Clipul poate fi vizionat aici.


2 oct. 2012 - Aparitie in presa

Mira Telecom creates innovative collagen fibers shrinkage measurement system to support cultural patrimony objects preservation Bucharest, Romania, October 02, 2012

Articolul intreg se gaseste aici.


26 sept. 2012 - Seminar & Workshop Review

E-Conservation Magazine, Issue No. 25, p. 17- 21 (2012)
1st International Seminar and Workshop on Emerging Technology and Innovation for Cultural Heritage
Reviewed by Irina Petroviciu and Cristina Carsote.

Textul complet este disponibil aici.


25 sept. 2012 - Conferinta de presa

Conferinta de presa cu privire la 1st International Seminar and Workshop Preservation of Parchment, Leather and Textiles National Museum of Romanian History, Bucharest, 25 September 2012

Articolul complet se gaseste aici.